brak podświetlania tablicy wskaźników o1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bartek01
    Classic
    • 2013
    • 2

Z tym licznikiem to chyba kwestia epromu i bedzie swiecil odpowiednio do natezenia swiatla z czujnika w nim. Spacewalker kiedys sprzedawal taki licznik
  • tytus180
    Classic
    • 2012
    • 3

witajcie.... jak w temacie... padło podświetlenie licznika, i przycisków od szyb itp.
    tak jakoś nagle dopadł mnie ten oto problem....
    wiem, że tematów było sporo w tej dziedzinie... ale.... bezpieczniki wszystkie sprawne...
    jedyne co mi przychodzi na myśl to padnięty włącznik świateł, który jest wraz z potencjometrem... i teraz moje pytania...

rozebrałem go na części... okazuje się że grzeje się na maxa, a płytka na której są diody,grzeje do tego stopnia że nie da się w palcach jej trzymać... czy to normalne?

myślę sobie.... to na pewno potencjometr więc go spiąłem na krótko.. ale bez zmian.... hmmm...

czy da się jakoś sprawdzić czy to na pewno padł włącznik świateł zanim wydam kasiorkę?

i najważniejsze pytanie.... jeśli mam włącznik świateł z potencjometrem, czy mogę zakupić bez potencjometra??

z góry dzięki za pomoc.....
    pozdrawiam....

Komentarz

• gregor6
      Rider
      • 2008
      • 488
      • Volkswagen

Zamieszczone przez tytus180
      jeśli mam włącznik świateł z potencjometrem, czy mogę zakupić bez potencjometra??
      Niestety nie możesz, bo nie będziesz miał podświetlenia. Testowałem to na własnej skórze, bo właśnie padł mi włącznik świateł.

U mnie przez uszkodzony wyłącznik właśnie gasło czasem podświetlenie zegarów ale po chwili jazdy włączało się samo do momentu jak okazało się, że nie mam świateł pozycyjnych z jednej strony Rozebrałem włącznik i po próbie doginania blaszek zaświeciły się pozycyjne ale zgasły z drugiej strony :szeroki_usmiech Długo się nie zastanawiałem i kupiłem "nowy" włącznik. Jedyne co możesz zrobić przed zakupem nowego to rozebrać stary i próbować dociskać po kolei te blaszki które są w środku i zobaczyć, czy nie zaświeci się podświetlenie. Ja mam auto z 1997 roku i blaszki w wyłączniku niestety już były trochę powyginane i nie miały dobrego styku.

Komentarz

• tytus180
        Classic
        • 2012
        • 3

Zamieszczone przez gregor6
        Niestety nie możesz, bo nie będziesz miał podświetlenia.
        dzięki! to już coś wiem...

rozebrałem cały włącznik.... blaszki sprawdziłem, wszystko niby ok... ale jednak nie działa... w dalszym ciągu płytka się grzeje, w niewiarygodny sposób...
        pozostaje mi tylko zaryzykować i kupić nowy włącznik, gdyż pomysły już mi się wyczerpały... wszystko wskazuje, że to ON szwankuje...

hmm... może ktoś udostępni swój włącznik na dwie sekundy, abym miał pewność że to on? hmm?
        w nagrodę za fatygę czteropak tyskiego! jestem z Dąbrowy Górniczej, i chętnie podjadę gdzieś w tych okolicach... :lol:

Komentarz

• gregor6
          Rider
          • 2008
          • 488
          • Volkswagen

Możesz jeszcze ewentualnie spróbować podpiąć rozebrany włącznik i dociskać te blaszki które powinny być dociśnięte i sprawdzać co się będzie działo. Ja tak robiłem i tym sposobem doszedłem które są poodginane, chociaż w Twoim przypadku jak płytka się bardzo grzeje, może być gdzieś jakieś zwarcie we włączniku i dlatego zgasło Ci podświetlenie.

[ Dodano: Wto 24 Lip, 12 22:00 ]
          Jak masz czas i chęć to zapraszam do Chrzanowa. Naprawiłem swój stary włącznik więc możesz go sobie do sprawdzenia podpiąć i wszystko się wyjaśni.

Komentarz

• tytus180
            Classic
            • 2012
            • 3

Gregor6 Wyjeżdżam do Ciebie... podaj proszę namiary na pw

[ Dodano: Sro 25 Lip, 12 23:10 ]
            no i kupa.... po wizycie u Gregora mam pewność że to nie włącznik świateł.... raz jeszcze sprawdziłem bezpieczniki... też wszystko ok....
            może ktoś wie, co jeszcze powinienem wziąć pod uwagę?

ps... Gregorek, dziękować!

Komentarz

• gregor6
              Rider
              • 2008
              • 488
              • Volkswagen

Zamieszczone przez tytus180
              ps... Gregorek, dziękować!
              Nie ma sprawy . Szkoda, że to nie włącznik bo było by dużo prościej, a tak to teraz musisz grzebać w elektryce. Dzięki za czteropak

Komentarz

Pracuję...